Klaar voor een nieuwe uitdaging?

Stap over naar de bouw & infra als switcher

De bouw en infra heeft werk voor je. Bouw mee aan de toekomst van Nederland en die van jezelf. Voor iedereen die overstapt is er wel een baan die past. Lees hieronder hoe het werkt en hoe anderen de switch maakten. Of neem gelijk contact op met een persoonlijk adviseur die jou helpt de overstap te maken.

ZO STAP JE OVER NAAR DE BOUW & INFRA

Een traject op maat

We snappen dat overstappen naar een ander beroep spannend is. Daarom helpen we je graag tijdens het oriëntatieproces. We bieden geen vast stappenplan, maar kijken per persoon wat het beste werkt. Maatwerk dus. Lees verder en kies zelf wat het beste bij jou past.
Stel je vragen De persoonlijk adviseur

Wil je graag sparren met iemand over het werken binnen deze mooie sector? Iemand die je kan vertellen welke beroepen bij jou passen en wat je dan nodig hebt? Daarvoor is de persoonlijk adviseur. Hij of zij helpt je uitzoeken welke (maatwerk)opleiding je kunt doen en welke financiering mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan opleidingsvouchers of aan het STAP-budget. Hij of zij heeft de contacten bij de (leer)bedrijven en zoekt samen met jou naar de juiste klik. 

Neem meteen contact op met een adviseur.

Download alle info De informatiebrochure

Wil je alle informatie over overstappen eens rustig doorlezen?

Download de informatiebrochure

In de brochure vind je informatie over de sector en de beroepen, en vertellen overstappers hun verhaal. Ook vind je er meer over de arbeidsvoorwaarden en opleidingen die je nodig hebt. Superhandig.

Vanuit huis info krijgen De online informatiebijeenkomst
Tijdens onze online bijeenkomsten krijg je in een uur meer informatie over de ontwikkelingen in de bouw, infra en techniek. Je hoort van begeleiders over de overstapmogelijkheden. Er is altijd één gastspreker vanuit de bouw en infra en één vanuit de installatietechniek. Ook vertelt een switcher over zijn of haar ervaringen in de praktijk. Allemaal te volgen vanaf je eigen bank. Kijk in de evenementenkalender wanneer de informatiebijeenkomsten zijn gepland en meld je gelijk aan.
Kennismaken Meelopen of 'een bakkie doen'
Bedrijven maken graag kennis met geïnteresseerde kandidaten. Het voordeel is dat je de sfeer kan proeven en in contact met je toekomstige collega’s komt. De persoonlijk adviseur helpt je contact te maken met een bedrijf. Wie weet loop jij binnenkort een dagje mee op de werkplaats.
Vind je sterke punten De loopbaancoach
Wat zijn je sterke punten? Wat vind je leuk om te doen? En waar wil je over een paar jaar staan? Een loopbaancoach is degene die met jou hierover in gesprek gaat. Op basis van een paar gesprekken geeft hij of zij je een ontwikkeladvies. Zo ontdek je welke mogelijkheden je binnen de bouw en infra hebt. Je persoonlijk adviseur kan helpen het loopbaancoachtraject op te zetten.

Hoe doen anderen dit: switchen?

Soms is het gewoon fijn om te zien hoe anderen het gedaan hebben. Ervaringen van anderen zijn nu eenmaal ontzettend handig en leerzaam. Op de informatiebijeenkomsten vertelt een switcher meer. En op de regionale bijeenkomsten (bekijk de evenementenkalender) delen overstappers ook ervaringen. 

In het tv-programma Je gaat het maken gingen verschillende mensen op zoek naar hun klik met de bouw en infra. Wat werkt voor hen, wat is lastig. En welke hulpmiddelen zijn er om in te stromen? De afleveringen zijn terug te kijken op YouTube

En kijk zeker even naar de vervolgfilmpjes van Max, Hiske en Erlinde hieronder! 

Veelgestelde vragen

Welke beroepen zijn er?Er zijn legio beroepen binnen de sector bouw, infra en techniek. De keuze is groot. Denk aan timmerman, zonnepanelenmonteur, technisch tekenaar, calculator. Voor een overzicht kijk je op de beroepenpagina. Daar vind je een beschrijving, links naar opleidingen en een indicatie van wat je kunt gaan verdienen.
Heb ik een opleiding nodig?Wil je switchen naar de bouw en infra dan is het vaak nodig en handig om een (korte) opleiding of cursus te volgen.
  • De module Basis Bouwkunde bijvoorbeeld is een mooie introductie voor het beroep van calculator, werkvoorbereider, projectleider of uitvoerder.
  • Je kunt ook werken en leren bij een opleidingsbedrijf (BBL). Bij een BBL-traject werk je 4 dagen per week bij een bedrijf en ga je 1 dag per week naar school.
  • Via opleidingsbedrijven kun je vaak ook terecht voor leerloopbaanpaden: dat zijn maatwerktrajecten waar de opleiding afgestemd wordt op wat jij nodig hebt om een specifiek beroep te kunnen beoefenen. Die zijn er voor bijvoorbeeld de beroepen timmerman, metselaar, tegelzetter of voeger.
  • Er zijn ook steeds meer op bouw en infra gerichte duale opleidingen (werkervaring en studeren tegelijk) en maatwerktrajecten bij onderwijsinstellingen (HBO en MBO). Dan kun je denken aan bouwkunde of civiele techniek, maar ook aan flex MBO .
Neem contact op met een persoonlijk adviseur. Samen met jou kan de adviseur uitzoeken welke opleiding jij nodig hebt voor jouw gewenste beroep.
Wat ga ik verdienen?Je baan opzeggen om over te stappen kan onzeker zijn. Gelukkig zijn er veel banen binnen de bouw en infra waar je snel (of meteen) betaald krijgt. Hoeveel dat is hangt af van de functie. Op de beroepenpagina kun je doorklikken naar het beroep van jouw keuze; daar staat ook wat je minimaal en maximaal kunt verdienen.
Wat als ik wil werken en leren tegelijk?Sommige overstappers doen een opleiding op maat in de avonduren of weekenden en kunnen al bij een bouwbedrijf aan het werk. Maar misschien zoek je dat niet, maar wil je aan de slag bij een leerwerkbedrijf (BBL). Dan werk je 4 dagen per week bij een bedrijf en ga je 1 dag per week naar school.

Neem contact op met een van onze adviseurs

Je hoeft het niet alleen uit te zoeken

Switchen naar de bouw en infra is voor iedereen anders. Waarschijnlijk heb je vragen die hierboven niet aan bod komen, dat is volkomen logisch. Heb je vragen over overstappen vanuit een uitkering, over hoe jouw werkervaring meetelt, over subsidiemogelijkheden, over een bepaald beroep, of iets anders? Onze adviseurs helpen je verder.